Home » C.V.

AE-Agró denuncia que La Conselleria preferix que els ciutadans paguem més pel fem en lloc de reciclar-lo

20 Junio 2012 One Comment

Enllaç a la notícia original.

dimarts 19 de juny de 2012, per  AE-Agró

En una recent reunió que els representants d’Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció, WWF i SEO/BirdLife vam tindre amb en Vicente Tejedo, Director General de Qualitat Ambiental de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, vam poder constatar que la solució que ens proposa la Generalitat Valenciana per al problema dels residus urbans no passa per augmentar el reciclatge, sinó per la incineració, cobrant més als veïns construint noves instal·lacions per a cremar el rebuig.

A més a més de l’etern problema de les infraestructures planificades en el Pla Integral de Residus (PIR) de 1997, que no s’acaben de construir mai, el problema dels residus s’agreuja per les enormes quantitats de rebuig que generen les plantes de tractament i que van als abocadors. L’any 2010 i segons dades oficials, el 68,16% dels residus que van entrar en les plantes valencianes van acabar en l’abocador(1), superant el límit màxim del 44% establit en el PIR97 i en els Plans Zonals. La recuperació de materials en les plantes de tractament (285.000 t) va ser inferior a la suma de la recuperació en els ecoparcs (120.000t) i en l’arreplegada en vorera dels contenidors específics (iglú verd, groc i blau). Eixa arreplegada selectiva de materials només va suposar el 12% de tots els RSU generats, quan altres autonomies aconseguixen el 40%.L’augment de les taxes als veïns ha sigut important, però no pareix que per això millore substancialment el tractament.

Dos raons expliquen el problema de les grans quantitats de rebuig. La primera és que el fem entra mesclat a les plantes i això dificulta la recuperació dels materials, en particular per la contaminació amb la matèria orgànica de plàstics i paper. La segona, i vinculada amb l’anterior, que el compost que s’elabora a penes té eixida comercial i en massa ocasions acaba en l’abocador.

Alguns consorcis com València Interior i Castelló Nord han pres iniciatives per a incentivar que els ciutadans reciclen més a través dels ecoparcs i obtinguen així alguna compensació econòmica. No oblidem que els decrets de la Conselleria amb els quals es van aprovar els Plans Zonals obliguen als ajuntaments a l’arreplegada selectiva de la matèria orgànica en un contenidor específic a partir del 2010. Cap ajuntament ho ha fet i la Conselleria mira per a un altre costat, pareix com si no fóra responsabilitat seua fer complir els seus propis Decrets.

Si un ajuntament entrega el fem separat, és a dir matèria orgànica d’una banda i materials inorgànics per un altre, el concessionari de la planta està obligat a cobrar-li una taxa menor que si l’entrega tot mesclat, com fins ara. Esta opció està prevista en els Projectes de Gestió però la Conselleria, representada en els Consorcis, fa molt poc per ajudar als ajuntaments en eixe sentit, limitant-se a una declaració d’intencions, instant els gestors del fem perquè cobren menys a qui més recicle. La gran iniciativa de la Conselleria respecte d’això és sol·licitar un projecte LIFE per a una experiència pilot d’arreplegada selectiva de matèria orgànica. A bones hores, per a una acció que havia d’estar generalitzada en tot el país en 2010. El que ha de fer la Conselleria és concretar en els Consorcis quins preus s’han d’aplicar als ajuntaments que separen el fem, per a incentivar així l’arreplegada selectiva de materials (ecoparcs, contenidors específics) i obligar als ajuntaments a què inicien l’arreplegada selectiva de la matèria orgànica.On si posa interés la Conselleria és a cremar el rebuig, de fet ja ha aprovat la construcció d’una planta d’elaboració de CDR (Combustible Derivat de Residus) per a la planta de Recicplasa en Onda, que té l’abocador colmatat, i hi ha un altre projecte per a Xixona. Així mateix la cimentera de Bunyol projecta construir una planta de tractament de RSU en brut per a generar el seu propi combustible CDR amb el rebuig. La Conselleria ha aprovat a més a més la crema de 140.000t de CDR en la cimentara d’Alacant. Esta és l’alternativa amb la qual es pretén donar natura a l’aprovació del nou PIR: la construcció de noves instal·lacions de CDR i el trasllat del rebuig a les cimenteres, cosa que pagarem els veïns amb nous augments de les taxes.

En compte de traslladar el rebuig per a cremar seria mes lògic donar eixida a un compost de qualitat produït a partir de la matèria orgànica arreplegada selectivament, i regenerar unes terres com les valencianes faltes de matèria orgànica en terrenys degradats, zones forestals cremades, jardins, agricultura i moltes altres on la Conselleria pot actuar coordinant accions i unint interessos.

L’única alternativa que vam sentir en la visita va ser la de cremar el rebuig i açò és rebutjat per diverses entitats, com el Consell Valencià de Cultura, pels partits polítics de l’oposició i per descomptat pel moviment ecologista. No necessitem més contaminació i sí més reciclatge.

(1) Les dades de 52% de rebuig en abocador de què ens va parlar la Conselleria per al 2010 corresponen al total dels residus i no als entrats en les plantes, que generen el 68,65 %. Memòria del CES 2010.

One Comment »

  • Vote -1 Vote +1Furniture shop
    said:

    Heya outstanding website! Does running a blog like this require a massive amount work?
    I’ve absolutely no expertise in computer programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
    I know this is off subject but I just had to ask. Thank you!

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.